Mi a teendő ha műtétre kerül a sor?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre ha kedvencüket műteni kell.

Érkezés a műtétre

A műtét napján ne etessük és néhány órával előtte már ne is itassuk az állatot, mert az altatáskor bekövetkező hányás veszélyes lehet.

Mivel minden műtét kockázattal jár, az állatorvos a tulajdonossal azt megbeszéli és a felmerülő kérdésekre válaszol.

A mútét után, ha az állat ébresztőt kapott, akkor pórázon hazavezethető, ha azonban mélyen volt altatva, akkor a még csak éppen ébredező állatot kell hazavinnünk. Feltétlenül vigyünk egy nagyobb takarót a kocsiba való beemeléshez. Macskák esetében fontos a megfelelő méretű, biztonságos, könnyen tisztítható, jól szellőző műanyag szállítóbox, alján nedvszívó papírral vagy textillel.

A műtét előtti és utáni általános közérzetről

A műtétre való vitelkor kedvencünkkel kíméletesen és nyugodtan bánjunk, hiszen a stressz és idegesség miatt az alkalmazott bódító- és altatószerek esetleg nehezebben hatnak.

Az alvó kutyát oldalán fekve, nyelvét előre húzva szállítsuk. Otthon száraz,  nyugodt helyre, padlószintre fektessük, ne legyen túl melegben, de ne is hideg helyre tegyük, mivel testhőmérsékletét ilyenkor nem képes szabályozni. Ha az állatot át kell fordítani, azt mindenképpen a hasán keresztül tegyük, mivel a hátán átfordítva még üres gyomorral is fennállhat a gyomorcsavarodás veszélye.

A felébredés időpontja több tényezőtől függ, általában 2-3 óra de a teljes ébredés 24 órát is igénybe vehet. Felébredéskor jellemző a támolygás, sőt hányás is előfordulhat, ezért csak akkor adjunk enni és inni az állatnak, ha teljesen éber és egyenesen jár.

A műtétet követő mozgás

A műtétet követő első 24 órában az állatot tartsuk nyugodt körülmények között, ha lábra tud állni pórázon vigyük rövid sétára, hogy ne maga alá ürítsen. A hosszú sétát, vagy játékot kerüljük ebben az időszakban. Súlyos ízületi műtéteket követően kerüljük a túlmozgást, ilyenkor az állatot tartsuk kisebb helyen, majd az orvossal egyeztetve fokozatosan növeljük a mozgást, terhelést.

A sebet kötszer védi, amennyiben az átvérzik, le kell cserélni. A sebnek mindenképpen tisztának és száraznak kell lennie. Egyszerűbb műtétek után a ragtapasz általában 5 nap után eltávolítható. A műtéti területhez való hozzáférést a nyakra helyezhető műanyag körgallér feltételével lehet megakadályozni. A varratszedés többnyire a műtétet követő 7-10. napon van.

Táplálkozás

A műtétet követően az állat etetése attól függ, hogy milyen műtéten esett át és milyen szervrendszerével lehetnek problémák. Ma már számos olyan diétás táp áll rendelkezésre, amelyből a megfelelőt ki lehet választani. Általában elmondható, hogy az állatnak kímélő, de tápértékben dús, kis mennyiségű ételre van szüksége. (Pl. fehér húsok, hal, rizs…) Csontosat semmiképp ne adjunk ez alatt az idő alatt! Legoptimálisabb ha többször keveset adunk neki.

Gyakori, hogy a műtétet követő időszakban az állatnak nincs étvágya, amely a fájdalom egyik jele, ilyen esetben kizárólag az orvos által adott vagy felírt fájdalomcsillapítót adjuk. Előfordulhat, hogy az étvágytalanság a műtét során alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként jön létre. A nem csillapított fájdalom károsítja az immunrendszert, növeli a komplikációk veszélyét illetve a műtét utáni felgyógyulás idejét. Az állat mivel nem tudja elmondani, ha valami fáj ezért viselkedésének megfigyelése segíthet, mivel az fájdalom esetén megváltozik.

Az állat előtt teljes ébredés után mindig legyen friss ivóvíz, amelyet fekvő állapotban is elér. Nagyon veszélyes lehet a kiszáradás, ezért ha nem elegendő a vízfogyasztás fecskendővel itassuk kedvencünket. Mindig csak kis mennyiséget adjunk egyszerre, a hirtelen teleivás gyakran hányást eredményez.

További információk

Amikor a műtétet követően állatunkat hazavisszük, fontos tudnunk a következő dolgokat:

  1. Mikor kell az állatot visszahozni kötözésre vagy kontrollra és varratszedésre.
  2. Mit kell az állatnak ennie és innia a felépülés ideje alatt.
  3. Milyen gyógyszert adhatunk neki fájdalomcsillapításra vagy a fertőződést kiküszöbölendő antibiotikumos kezelésre.

Természetesen informálódhatunk aziránt is, hogy hogyan fog az állat viselkedni, mikor áll lábra, mennyit mozoghat, mikor érheti víz a sebet.