A chippes jelölés fontossága

Mára már igen elterjedt ez a fajta nagyon biztonságos, fájdalommentes jelölési módszer.

A chip

Egy aprócska, rizsszemnél alig nagyobb jeladó ami egy leolvasó készülék segítségével közelről aktiválva egy 15 jegyű számot ad meg (akárcsak egy személyi szám)  ehhez rendeli egy internetes adatbázisban az állatorvos a tulajdonos  adatait. A chipet egy steril, egyszer használatos orvosi fecskendőhöz hasonló beadóval helyi fertőtlenítés után a nyak bal oldalán a bőr alá juttatva helyezi be az orvos. Az állat mindössze egy egyszeri, vastagabb tűvel történő szúrást érez. Egyes híresztelésekkel ellentétben egyértelműen kijelenthető, hogy az egyezményes helyre (nyak bal oldala) szakszerűen (sterilen, bőr alá) behelyezett chip nem vándorol el az állatban és nem okoz neki a későbbiekben sem kellemetlenséget. A chip kódszáma felkerül az állat papírjaira és az állatorvos dátummal és kamarai pecsétjével hitelesíti azt.

A regisztráció

A  www.petvetdata.hu -n  bárki ellenőrizheti, hogy regisztrálva van-e chippel jelölt  állata.  Ez egy nemzetközi bázisból is elérhető  honlap  így bárhol a világon vész el a kedvenc ha megtalálják azonnal értesíthető a gazdi. Ma már a legtöbb állatorvosi rendelőben, menhelyen, sintértelepen, hatóságoknál van leolvasó készülék mellyel azonnal megjeleníthető a chip száma és ennek birtokában lekérdezhetők a tulajdonos elérhetőségei. Természetesen a személyes adatok védettek ahhoz csak megfelelő hozzáféréssel rendelkező egyének (állatorvosok, rendőrség, határőrség …) férhetnek hozzá.

Korábban több adatbázis is volt az országban amelyben nyilvántartották  a chippes állatokat. Nagyon lényeges ezért, hogy a tulajdonosok ellenőrizzék korábban megjelölt állataik regisztrálva vannak-e az említett online bázisban mivel csak ez érhető el folyamatosan és nyilvánosan. Ha chippes kölyköt vásárol, feltétlenül irassa át az orvossal az adatokat az adatbankban, mivel az alomban chippelt kölyköket a jelölést végző orvos a tenyésztő elérhetőségeivel tudja csak lejelenteni!! Ha nem találják az állatot a weboldalon, az állatorvosnál megrendelhetik annak regisztrálását, mivel enélkül önmagában a chip semmit sem ér, csupán egy láthatatlan „piercing”.

FIGYELEM: Ha Ön vagy ismerőse bármilyen korú (akár nagyon öreg, vagy néhány hetes), fajú (kutya, macska, vadászgörény, nyúl, stb.), fajtájú vagy keverék állatot is talál feltétlen ellenőriztesse egy állatorvossal nincs-e chippel jelölve!

Amennyiben állatát ellopják vagy a megtaláló nem becsületes azt tudni kell, hogy a gazda tulajdonjogát csak egyértelműen kivehető egyedi azonosítóval (OLVASHATÓ(!) tetoválás, chip) tudja bizonyítani. Ha ilyennel rendelkezik állata abban az esetben azonnali rendőrségi segítség kérhető!