Daganatok

Daganatok annak ellenére, hogy az orvostudomány az utóbbi időkben rengeteget fejlődött és egyre újabb és újabb módszereket dolgozott ki a rák gyógyítására, sajnos mégsem mondhatjuk, hogy a probléma megoldottá vált.

Maga a „rák” kifejezés több mint száz betegségfajtát takar, melyek közös vonása, hogy a rákos daganat a saját sejtjeinkből, saját szervezetünk építőköveiből alakul ki. Az immunrendszer állapotának jelentős szerepe van azok működésében, mivel az eredetileg egészségesen működő sejtek degenerálódása vezethet a rákos burjánzáshoz. Testünket nagyon sokféle sejt építi fel, amelyek normális körülmények között szabályos ütemben szaporodnak. Ha azonban a normális sejtosztódási folyamat valami miatt felgyorsul, s a sejtek elkezdenek rendellenes mértékben osztódni, olyan újabb és újabb sejtek keletkeznek, amikre a szervezetnek tulajdonképpen nincsen szüksége. Ezek a felesleges, funkció nélküli sejtszaporulatok, szövethalmazok alkotják a daganatokat (tumor).

A tumornak két fő fajtája ismeretes: jóindulatú és rosszindulatú. 

Előbbiek nem számítanak rákos betegségnek, rendszerint könnyedén, precízen eltávolíthatók, és általában nem újulnak ki. A jóindulatú daganatokból származó sejtek nem terjednek tovább a test más részeire, nem képeznek áttéteket, s ha csak valamilyen létfontosságú szervet nem akadályoznak a működésében, nem számítanak halálos kimenetelűnek.

Ezzel szemben a rosszindulatú daganatokat kóros, degenerált sejtek alkotják, melyek teljesen kontrollálatlanul és szabálytalanul osztódnak, a vér- és nyirokáramlás révén az eredeti, elsődleges (primer) daganattól a test egészen távoli részeire is átterjedhetnek, másodlagos (szekunder) daganatokat hozva létre. Az áttétképződés miatt pedig a rosszindulatú daganatok már igencsak veszélyesek az állatok életére nézve. Az egészséges sejt csak szükség esetén – a növekedési fázisban, avagy az elhasználódott sejtek megújításakor – osztódik, egyébként az osztódás időről-időre megáll. A rákos sejteknél viszont nem működik ez az osztódási tilalom, tehát a sejtek folyamatosan szaporodnak; előfordul, hogy egy-egy daganat mérete pár hét alatt megduplázódik.

Nagyon lényeges, hogyha bármilyen apró csomót felfedezünk vagy tapintunk kedvencünkön azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert az időben eltávolított daganattal még megelőzhetjük az áttétképződést és akár meghosszabbíthatjuk állatkánk életét  sok szép, közösen eltöltött évvel. 

Amit egy gondos gazda megtehet kedvence egészségéért az az, hogy legalább az elkerülhető betegségektől megóvja. Az ivarszervek daganatos megbetegedései pedig ilyenek! Fiatalkori ivartalanítással mind a nőstények mind pedig a hímek ezirányú problémái könnyedén kiküszöbölhetők!