Elhízás

A Hill’s Pet Nutrition állateledelt gyártó cég felkérésére az Ipsos felmérést készített Olaszországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában. Ennek alapján kiderült, hogy a házi kedvencek fele túlsúlyos.

A felelősök egyértelműen a gazdik. A szakértők szerint az okok között fontos szerepe van annak, hogy míg régen a háziállatokat hasznosságuk miatt tartották – a kutya házat őrzött, a macska egerektől szabadította meg a házat, és mindez sok mozgással járt – ma többségük elkényeztetett kedvenc, alig mozog és túletetik.

Továbbá életkoruk is meghosszabbodott, amikor a metabolizmus lelassul, de az éhségérzet változatlan marad.

Vannak ezen kívül egyes kutyafajták, így a labrador, a beagle, a tacskó, az angol cocker spániel vagy a basset hound, amelynek genetikai hajlama is van a hízásra; s kövérség fenyegeti az ivartalanítottakat is.

A túlsúly következményei ugyanazok, mint az embernél: magas vérnyomás, gerincproblémák, cukorbetegség, májproblémák, anomáliák a hőszabályozásban. A gyógymód pedig diéta és mozgás: több rost, kevesebb zsír és szénhidrát.

Az állatorvosoknak csalhatatlan módszerük van annak megállapítására, hogy egy állat túlsúlyos-e. A magasság és a súly aránya a különböző fajta-sajátosságok miatt nem mindig mérvadó. A túlsúlyos állat onnan ismerhető fel, hogy nem látszanak a bordái és nem is tapinthatók.